min

Tags in dit artikel

, , ,

Ebay, Yahoo en Microsoft zouden praten over een samenwerking tegen zoekmachine Google. Dit alles onder leiding van veilingsite Ebay, die vroeger nog nauw samenwerkte met het bedrijf. Dit verscheen gisteren op de website van The Wall Street Journal.

Reeds in 2005 startten de gesprekken tussen de drie bedrijven. Wanneer een deal tot stand zou komen zou Ebay haar advertentiebudget verhogen of inzage geven in haar gigantische klantenbestand. Het bedrijf zou zich hierdoor distantiëren van Google. Over welke bedragen men spreekt bij een eventuele overeenkomst is onbekend. Reden voor dit alles is de steeds grotere concurrentie die Google vormt.

Twee diensten van de zoekmachine vormen een rechtsreekse bedreiging voor de veilingsite. Vorig jaar werd aangekondigd dat Google werkte aan een online betalingsdienst. Deze zou een grote concurrent kunnen worden van Paypal, een tijd geleden overgenomen door Ebay. GoogleBase is ook een dergelijke dienst, gebruikers kunnen gratis zoekertjes en advertenties plaatsen in deze databank. Dit concurreert onmiddellijk met de belangrijkste activiteit van Ebay, het online verkopen van spullen.

De woordvoerder van Ebay reageerde hier als volgt op: "Als je ziet hoe snel het internet verandert, hoeft het niet te verrassen dat de grens tussen samenwerking en concurrentie nogal onduidelijk wordt". Of de twee bedrijven in zee zullen gaan met Ebay is lang niet zeker, alles is dus nog steeds mogelijk. Op dit moment probeert Google Ebay terug naar haar kant te trekken.