2min

Tags in dit artikel

, , ,

Intel heeft besloten om de namen van haar huidige lijn processors door te zetten op de toekomstige modellen. De langverwachte Conroe processors voor desktop pc’s gaat daarom de Core 2 Duo heten. Dat maakte het bedrijf eerder deze week bekend.

Behalve de Conroe chip, zullen ook de Merom processors Core 2 Duo gaan heten. Beide chips zijn gelijk qua architectuur, maar de Merom is energiezuiniger.
Om verwarring te voorkomen gaat Intel de verschillende modellen een eigen nummer geven, die afhankelijk is van de prestaties en stroomverbruik van de chip.

Zo zullen de Conroe processors terechtkomen in de 4000 of 6000 serie en de Merom processors komen in de 5000 of 7000 serie. Opmerkelijk genoeg zou een keuze voor de 4000 serie ervoor zorgen dat de Intel chips eenzelfde soort nummering krijgen als concurrent AMD voor haar huidige Athlon 64 X2 processors gebruikt. Intel wilde echter geen commentaar leveren op deze suggestie.

Behalve het viercijferige nummer, krijgt elk model ook nog een letter die voor de vier cijfers komt te staan. Deze letter geeft het piekverbruik van de processor aan. Zo zal een Core 2 Duo E6800 processor een dual core chip zijn die een verbruik heeft van tussen de 55 en 75 watt. Een Core 2 Duo T5400 zou dan een dual-core chip zijn die tussen de 25 en 55 wat verbruikt.

Nu de Core processors steeds meer de oude modellen vervangen betekent dat bijna het einde voor de merknaam Pentium, die het bedrijf bijna dertien jaar gebruikte voor haar chips. Intel is het laatste jaar druk bezig met haar chips een frisse naam te geven. Ook introduceerde het bedrijf nieuwe chipsets zoals vPro en Viiv. De Conroe en Merom chips, oftewel de Core 2 Duo chips, worden in juli en augustus op de markt verwacht.