2min Devices

Straling van de UMTS-masten is niet gevaarlijk

Uit een onderzoek, waar de Nederlandse regering de opdracht voor gegeven had, is gebleken dat de straling die de UMTS masten vrijgeven niet gevaarlijk te is. Dat vertelde staatssecretaris van Milieu, Pieter van Geel. Vandaag zei hij in RTL nieuws dat uit het Zwitserse onderzoek "ondubbelzinnig blijkt dat er geen gevolgen voor de gezondheid van mensen zijn aan te tonen."

Straling van de UMTS-masten is niet gevaarlijkTNO had eerder gezegd dat de masten bij de mens kunnen leiden tot tintelingen en duizeligheid. Hierdoor hebben vele gemeente geweigerd de masten te laten plaatsen. Door dit onderzoek gaat Van Geel er vanuit dat de gemeentes nu wel toestemming zullen geven tot het plaatsen van de masten.

"Erg prettig om te horen. Ik ga ervan uit dat de gemeenten die hebben gezegd te zullen wachten op het onderzoek, nu hun beleid aanpassen. Een overheidsorganisatie heeft de taak te oordelen op basis van feiten en niet emoties. Tot nu toe hebben sommige gemeenten zich laten leiden door de emoties van inwoners" aldus een woordvoeder van MoNet (Mobiele Netwerkoperators). Deze groep vertegenwoordigt KPN, Orange, T-Mobile, Vodafone en Telfort.

Volgens een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overleggen MoNet en de ministeries van Economische Zaken en VROM aanstaande donderdag met elkaar over de resultaten van het onderzoek. Ook vertelde zij dat ze er nu vanuit gaat dat de gemeente die "om deze reden hun beleid hebben gewijzigd, hun beleid zullen aanpassen."

Bron:Nu.nl