2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Philips introduceert opneem­bare Blu-ray Discs in de VS en Europa en hierbij brengt twee typen discs uit: de 25 GB enkellaags BD-R (opneembaar) en de BD-RE (opneembaar en herschrijfbaar). Op beide typen discs kan 370 minuten High-Definition (HD)-video worden opgenomen, oftewel ruim vijf maal zoveel data als op een dvd. Philips zal in Europa BD-R-discs leveren in de eerste week van juni. BD-RE-discs zullen vanaf eind augustus verkrijg­baar zijn. 50 GB dubbellaags BD-R-discs zullen naar verwachting snel volgen.

De 25 GB enkellaags BD-R-discs bieden met meer dan 6 uur HD-video, 12 uur standaard dvd-beeldkwaliteit of 36 audio-cd’s op één disc de tot nu toe hoogste capaciteit voor High-Definition entertainment en digitale opslag. De Blu-ray Disc kan video, data en alle soorten ‘rich content’ bevatten. Pc-gebruikers kunnen er foto’s, video, camcorderopnamen en andere data op opslaan.

De Philips TripleWriter (SPD7000) Blu-ray-drive voor de pc en de Philips BD-speler voor video zullen in Europa verkrijgbaar zijn in de tweede helft van 2006. De TripleWriter kan alle populaire formaten voor optische registratie, waaronder de cd, dvd en Blu-ray Disc, opnemen en weergeven, en heeft een 2x lees- en schrijfsnelheid, wat overeenkomt met een continue overdrachtssnelheid van 9MB/s (72 Mb/s).


Enkele eigenschappen van de (Philips) Blue-ray Discs:

  • Bij Blu-ray Discs worden de data geschreven en gelezen met een blauwe laser met een kortere golflengte, in plaats van infrarode en rode lasers met een langere golflengte die voor cd’s en dvd’s worden gebruikt. Hierdoor zijn een veel scherpere laserfocus en een aanzienlijk hogere opslagcapaciteit mogelijk.
  • De Blu-ray Discs zijn voorzien van een laag met een sterke hardheid, waardoor de vitale opnamelagen van de disc worden beschermd, bestand tegen vingerafdrukken, krassen en vuil waardoor ze aanzienlijk beter zijn dan gewone cd’s en dvd’s, en geen speciale beschermhoes nodig hebben.
  • De Blu-ray Discs bieden het gemak van ‘drag-and-drop’, zonder de noodzaak tot formatteren. Door het UDF 2.5 bestandsover­drachtsysteem gaat het verplaatsen van databestanden en HD-video gemakkelijker en sneller.
  • De Blu-ray Discs van Philips hebben een foutcorrectiesysteem dat beter is dan bij cd’s en dvd’s, waardoor data en video beter worden beschermd.
  • De opnamelagen zijn gemaakt van een stabiel anorganisch materiaal dat niet wordt aangetast door licht, waardoor een langere levensduur beter gegarandeerd kan worden. Anorganische opnamelagen van dit type vormen een verbetering ten opzichte van de organische lagen die op dit moment bij opneembare cd’s en dvd’s worden gebruikt en zorgen voor een stabielere werking en een langere levensduur van de disc.