min

Tags in dit artikel

, , , ,

De zomer lijkt eindelijk begonnen en van de ene op de andere dag gaan we over van onweer naar een hittegolf. Deze weersomstandigheden veroorzaken elk jaar weer veel schade aan apparatuur van consumenten. Het bedrijf APC heeft daarom een aantal tips opgesteld waarmee je apparatuur veilig de zomer doorkomt.

Niet alleen blikseminslag kan gevaarlijk zijn voor elektrische apparatuur. In de zomer betrekken huishoudens meer stroom vanaf de leverancier, bijvoorbeeld voor een airconditioner. Energieleveranciers verhogen bij een grote vraag hun uitvoervoltages, waardoor er soms stroompieken op kunnen treden.

Al deze invloeden kunnen ervoor zorgen dat elektronische apparatuur, waaronder computers uitgeschakeld of zels beschadigd kunnen raden. De volgende tips kunnen helpen om dit te voorkomen.

  • Bescherm elektronische apparatuur, bijvoorbeeld de computer, door een spanningsbeveiliger. Deze zorgt ervoor dat stroom bij stroompieken wordt gestabiliseerd en apparatuur een gelijkmatige hoeveelheid stroom te verwerken krijgt.
  • Kies een aparte spanningsbeveiliger voor verschillende soorten geleiders zoals elektrische bedrading, telefoonlijnen, datalijnen, en coax-kabels.
  • Bepaal vooraf wat in ieder geval moeten blijven functioneren bij onweer, bijvoorbeeld het thuisnetwerk. Voorzie deze essentiële apparatuur van een UPS-systeem (Uninterrupted Power Supply). Dit is een apparaat dat bij uitval van de netspanning de stroomvoorziening voor een bepaalde tijd kan overnemen. Ook zijn UPS-systemen vaak in staat stroompieken veroorzaakt door bijvoorbeeld onweer te stabiliseren, zodat apparatuur alsnog met gelijkmatige stroom wordt gevoed
  • Vooral voor de computer kan het handig zijn om stroombeheer-software op de computer te zetten. Hiermee kan de gebruiker ervoor zorgen dat software automatisch en veilig wordt afgesloten in het geval van een stroomonderbreking.
  • Kies een UPS-systeem met de mogelijkheid om extra batterijen aan te sluiten. Dit verlengt de gebruiksduur bij een stroomonderbreking.
  • Vooral home cinema-systemen zijn erg gevoelig voor stroomschommelingen. Bescherm een dergelijk systeem daarom met een spanningsregelaar.
  • Kies een spanningsbeveiliger die bij materiaalschade levenslange garantie biedt.
  • Kies een UPS-systeem of overspanningsbeveiliger met gecertificeerde veiligheidsgarantie.
  • Schakel in huis slechts een beperkt aantal apparaten op dezelfde stroomgroep.