1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Harddiskfabrikant Seagate heeft een techniek ontwikkeld welke zich richt op bestrijding van de schade door oververhitting van het schijfoppervlak. Met deze techniek kan de opslagcapaciteit gigantisch opgevoerd worden.

In de schijftechnologie van vandaag worden gemagnetiseerde bits steeds dichter op elkaar geschreven. Hierdoor komt er ook steeds meer warmte vrij. Bits kunnen magnetische eigenschappen kwijtraken door deze warmte, hierdoor zijn ze onbruikbaar geworden voor het wegschrijven van gegevens.

Bij de nieuwe techniek, welke door Seagate gedoopt is als "Heat Assisited Magnetic Recording", wordt er een speciaal smeermiddel toegevoegd aan het schijfoppervlak van de harde schijf. Dit smeermiddel kan echter ook slijten door de warmte. Bij de nieuwe techniek van Seagate wordt een reservoir smeermiddel gebruikt, welke gebaseerd is op nanodeeltjes. Volgens Seagate kan er tot tien keer zoveel worden opgeslagen op hetzelfde schijfoppervlak, als de beschermingslaag intact blijft. Onderzoekers denken, als deze technologie baanbrekend blijkt te zijn, dat we mobiele telefoons en MP3-spelers op de markt kunnen verwachten met een opslagcapaciteit van een terabyte of misschien zelfs meer.

Helaas moeten we nog even wachten voordat deze techniek in productie kan. Volgens Seagate kan dit nog gerust vijf tot tien jaar duren.