3min

Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR) wordt al jaren gezien als de veelbelovende technologie die de capaciteit van HDD’s meer dan verdubbelt. Seagate lost deze belofte nu in door Mozaic 3+ te integreren in de Exos-HDD’s voor datacenters.

De voorgangers van HAMR, CMR (Conventional Magnetic Recording), SMR (Shingled Magnetic Recording) en PMR (Perpendicular Magnetic Recording), zijn ruim vertegenwoordigd in harde schijven op de markt. De werkwijze van de oudere magnetische schrijfkoppen lopen echter tegen limieten aan om meer data op de magnetische deeltjes van een schijf te krijgen. Fabrikanten van HDD’s hebben daardoor moeite om de opslagcapaciteit van de schijven significant verder te verhogen.

Met HAMR is er een technologie waarmee schijven veel meer data op kunnen gaan slaan. Dit heeft met name te maken met de verhittingstechniek die wordt toegepast. Voor het wegschrijven van de data wordt een klein gebied van de magnetische schijf verwarmd, waardoor de magnetische korrels in het gebied ontvankelijker worden voor het magnetisch veld.

In principe wordt al geruime tijd gewerkt aan het implementeren van HAMR in HDD’s, maar het duurde enorm lang voordat de technologie commercieel aantrekkelijk kon worden ingezet. Nu wil Seagate met de introductie van Mozaic 3+ in de Exos-schijven het tij keren en de opslagcapaciteit van HDD’s verder vergroten.

Bits per platter

Seagate heeft met Mozaic 3+, vooral dankzij Heat-Assisted Magnetic Recording, een oppervlaktedichtheid van 3 TB weten te bereiken. Voor de opslagcapaciteit van een nieuwe Exos betekent dat minimaal 30 TB. Volgens Solution Engineer Jörg Andreas, die we over het onderwerp spreken, is een schijf van 30 TB ook pas het begin. Nu de technologie eindelijk in HDD’s bruikbaar is geworden, moet doorontwikkeling de capaciteit verder verhogen. Er wordt gedacht aan het nog verder oprekken van het aantal opgeslagen ‘bits per platter’, met een oppervlaktedichtheid van 4 TB en uiteindelijk 5 TB in het vizier.

De opslagmedia waarmee de nieuwe Exos-schijven zullen concurreren, zijn vaak gebaseerd op PMR. Uitgebreide schijven met die techniek hebben ongeveer 24 TB aan capaciteit. De gemiddelde HDD die in datacenters te vinden is, slaat echter zo’n 16 TB aan data op. Een gemiddelde datacenter-HDD upgraden zal daarmee leiden tot een verdubbeling van de capaciteit.

Een afbeelding van een computer met groene lampjes erop.

Vincent Oostlander, Director Solutions EMEA Sales, voegt hieraan toe dat het vergroten van die capaciteit cruciaal is voor de markt. Voorspellingen gaan ervan uit dat binnen enkele jaren de hoeveelheid opgeslagen data ten opzichte van nu verdubbeld zal zijn. Dan is een technologie die de oppervlaktedichtheid en opslagcapaciteit meer dan verdubbelt een mogelijke oplossing.

Oostlander ziet dat Seagate met Mozaic 3+ de koe bij de horens vat door de data-explosie te kunnen ondersteunen. De Exos-schijven zullen uiteindelijk een grote rol moeten gaan vervullen in datacenters, eerst bij de hyperscalers AWS, Microsoft Azure en Google Cloud, waar Seagate-HDD’s al worden gebruikt. Daarna moeten de schijven breder beschikbaar worden, zodat ook andere datacenteraanbieders ze kunnen implementeren.

Dichtheid vergroten in werking

De HAMR-technologie maakt van de nieuwe Exos-HDD’s een interessante vernieuwing binnen de storagewereld. Om deze technologie mogelijk te maken, heeft Seagate gekeken naar het optimaliseren van andere componenten van het Mozaic 3+-platform. Met Superlattice Platinum-Alloy Media heeft Seagate een technologie gevonden om het vergroten van de dichtheid te ondersteunen. Deze structuur houdt rekening met het feit dat magnetische bits dichter bij elkaar komen te staan. Superlattice Platinum-Alloy Media zorgt ervoor dat ieder nanodeeltje fungeert als een stukje data. De structuur zorgt ervoor dat de magnetische oriëntatie van het materiaal stabiel blijft, zodat elk deel benut blijft worden.

Het nauwkeurig wegschrijven van gegevens verloopt bij Mozaic 3+ vervolgens via de Plasmonic Writer. Deze laser kan zeer nauwkeurig een nanodeeltje op de Superlattice Platinum-Alloy Media-structuur verhitten. Door de verhittingstechniek is het mogelijk data te schrijven met verminderde magnetische veldsterkte.

Een vuurbal waar vlammen uit komen.

Om de data vervolgens ook te kunnen lezen, beschikt Mozaic 3+ over een Gen 7 Spintronic Reader. Deze leeskop beschikt over magnetische en niet-magnetische lagen, waardoor die uiteindelijk in staat is om met de hoge gegevensdichtheid om te kunnen gaan.

Daarmee zijn de componenten van Mozaic 3+ samen in staat om HDD’s weer nieuw leven in te blazen. Het brengt nieuwe potentie naar het wat oudere opslagmedium. We zijn benieuwd hoe deze technologie zich verder blijft ontwikkelen en hoe de markt erop zal reageren.

Tip: Seagate introduceert IronWolf Pro-HDD voor NAS-storage met maximaal 24 TB