1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Tot voor kort zou tekst op water nog in een futuristische film kunnen voorkomen, maar nu is het werkelijkheid geworden. Mensen die hun ouderwetse vijvertje met de ordinaire vissen erin beu zijn kunnen er nu een heel moderne vijver van maken.

Je kon het al wel raden, dit staaltje techniek is ontwikkeld door Japanse onderzoekers van het Akishima Laboratories. Dit toestel bestaat uit 50 apparaten die golven creeren die een cilindervormige tank omringen. Deze tank is 30cm diep en heeft een diameter van 1,6m. Het weergeven van figuren werkt dus door het gecontroleerd bewegen van golven. Er kunnen zowel tekst als afbeeldingen "geprint" worden. In het voorbeeld op de foto is de letter S weergeven, zoals je ziet is het effect verbazingwekkend mooi. Er is ook een nadeel aan dit "water-beeldscherm", namelijk dat de afbeeldingen er maar voor een korte tijd op verschijnen. Om de drie seconden kan dezelfde afbeelding opnieuw verschijnen.

Onderzoekers van Akishima Laboratories hebben enige tijd geleden iets gelijksoortigs ontworpen, alleen had dat toestel problemen met letters met rechte lijnen, zoals K, L, H enzovoorts. Bij dit oudere toestel duurde het tot vijftien minuten om zo’n letter op het wateroppervlak te toveren. Nu met dit moderner toestel duurt het nog maar vijftien tot dertig seconden om zo’n letter te doen verschijnen. De nieuwe technologie erachter steunt op formules bekend als Bessel functions.