2min

Tags in dit artikel

, ,

E-paper, ook wel gekend onder de naam E-ink, is natuurlijk niets nieuws meer. Voor diegenen die er toch nog niet van gehoord hebben, of het niet helemaal snappen, het is een heel dun en beweegbaar beeldscherm dat zo goed mogelijk de eigenschappen van papier probeert te imiteren.

Volgens mij is iedereen het er over eens dat je tekst op papier veel gemakkelijker leest dan tekst op een beeldscherm. E-paper moet hier verandering in brengen, het heeft namelijk geen backlight nodig zoals normale beeldschermen, het reflecteert het licht op dezelfde manier als normaal papier. Ook is de kijkhoek van E-paper groter (170°) dan dat van een gemiddeld LCD scherm.
Nog een opvallend kenmerk van E-paper is dat eenmaal de pixels op het scherm geactiveerd zijn dat er geen stroom meer verbruikt wordt. Eenzelfde tekst kan dus maanden op E-paper blijven staan zonder dat er stroom wordt verbruikt.
Dit elektronisch papier is al in ontwikkeling sinds de jaren ’70, maar is pas commercieel op de markt gebracht door Sony in april 2004.

Dat klinkt natuurlijk allemaal erg leuk, maar E-paper is voorlopig gelimiteerd tot zwart-wit weergave. Echt erg is dit natuurlijk niet want tekst is toch meestal in het zwart-wit, maar het zou ook leuk zijn om foto’s in je woonkamer te hebben hangen die je kan veranderen met een druk op de knop.
In het verleden (lees april en juni) waren er al twee eerdere pogingen tot E-paper met kleur. Alleen waren ze niet zo nuttig, de ene had wel veel kleuren maar was klein en had maar een resolutie van 320×240 en de andere had maar 2 kleuren, rood en geel.


Nu komt Hitachi dus met een nieuwe poging, zij hebben een E-paper ontwikkeld dat 13,1" groot is en een indrukwekkend kleurenpalet heeft van 4 096 kleuren, enige minpuntje is de nog steeds magere resolutie van 512×384. Het is in ieder geval al een stap in de goede richting. De afbeelding is klikbaar.