3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Chipfabrikant Intel en computerfabrikant HP hebben de oudste PC in het Nederlandse bedrijfsleven gevonden: een IBM uit 1983. Dat systeem doet nog steeds dienst bij het bedrijf PHI DATA uit Woerden en wordt gebruikt voor het testen van oude matrixprinters. De zoektocht naar de oudste, nog werkende PC werd opgevat als een wedstrijd, in samenwerking met het ICT vakblad Computable. Als winnaar ontving PHI DATA vijf splinternieuwe HP computers met Intel Pentium 4 processor – maar toch gaat de oudste PC in het Nederlandse bedrijfsleven nog niet met pensioen. Intel en HP organiseerden deze ludieke actie om de aandacht te vestigen op de gevaren van het niet tijdig vervangen van oude PC’s.

Gedurende drie weken konden kandidaten zich met hun oude PC aanmelden op de website van Computable. Meer dan 70 bedrijven meenden aanspraak te maken op de titel. Uit die inschrijvingen bleek dat er her en der nog heel wat oldtimers in omloop zijn. Zo beweerde een bedrijf nog de gehele bedrijfsadministratie te voeren op een PC uit midden jaren tachtig. Maar er waren wel enkele voorwaarden: zo moest de PC nog dagelijks gebruikt worden in het bedrijf – en dus niet voor de gelegenheid van zolder gehaald zijn.

De winnaar is het bedrijf PHI DATA uit Woerden, gespecialiseerd in identificatie- en printsystemen. De PC in kwestie, een IBM 5160 met Intel 8088 processor was de eerste PC die het bedrijf ruim 20 jaar geleden aankocht. PHI DATA betaalde er toen zo’n 18.000 oude Nederlandse guldens voor, een veelvoud van de waarde van de vijf splinternieuwe en supersnelle computers samen, die het bedrijf als prijs in ontvangst mocht nemen.

Directeur van PHI DATA Koos Boer kreeg zijn prijs overhandigd door Intel en HP. "Toen we ons aanmeldden voor de wedstrijd wisten we wel dat onze PC niet de jongste was, maar dat het de oudste van Nederland is, was toch een verrassing. Uiteraard werken we niet allemaal met dit soort oude knarren. Alleen deze specifieke antiquiteit wordt gebruikt voor het testen van oude, gereviseerde matrixprinters. We hebben het toestel al vele malen willen vervangen maar zolang er oude matrixprinters bestaan, blijven we er een beroep op doen. Bovendien heeft net als de allereerste PC die we ooit hebben aangeschaft, ook een emotionele waarde gekregen."

Met de zoektocht naar de oudste PC in het Nederlandse bedrijfsleven willen Intel en HP de aandacht vestigen op de gevaren van het niet tijdig vervangen van PC’s. "De laatste grote vervangingsgolf dateert al van 1999", aldus Piet de Ruiter, Business Solutions Specialist bij Intel. "Door de dreigende millenniumbug besloten veel bedrijven toen het zekere voor het onzekere te nemen en alle oude computers te vervangen. Ondertussen zijn ook deze PC’s aan vervanging toe, maar vanwege de economische tegenwind besluiten veel bedrijven om die vervanging nog wat uit te stellen. Nochtans zijn steeds meer analisten het erover eens dat uitstel ook risico’s inhoudt: de kans op storingen neemt fors toe en daarmee ook de beheerkosten. Daarnaast zijn oude PC’s een stuk minder productief en doorgaans kwetsbaar voor gevaarlijke virussen."

Hans de Jong, directeur van de Personal Systems Group van HP voegt daar aan toe:"De aanschafprijs van een PC is maar een klein deel van de kosten die een bedrijf maakt gedurende het leven van een PC. Met name de beheerkosten nemen toe, zozeer zelfs dat uitstellen van vervanging meer kost dan een nieuwe PC. Ook heeft een oudere PC negatieve gevolgen voor de productiviteit van de medewerker erachter. En juist nu bedrijven competitiever moeten zijn, is het uitstellen van de vervanging een kostbare vergissing."