Research In Motions (RIM) Blackberry is voornamelijk populair op zakelijke markt, maar het bedrijf wil zich ook op de consument richten en daarom heeft het bedrijf de Pearl ontwikkeld, een telefoon met een camera en een muziekspeler.

De Pearl is een GSM/GPRS/EDGE smartphone en meet 10,66cm bij 5cm bij 1.44cm en weegt bijna 88 gram. De telefoon is standaard voorzien van 64MB aan flashgeheugen, maar RIM heeft een MicroSD slot voorzien, zodat de opslagruimte naar wens uitgebreid kan worden.

De telefoon heeft verder de functies die je bij een moderne telefoon kan verwachten. Er is een mogelijkheid om polyfone, mp3 en MIDI ringtones in te stellen en er kan gebeld worden door middel van spraakherkenning. Ook is er Bluetooth 2.0 aanwezig en RIM levert synchronisatiesoftware mee. Ook kent de Pearl de inmiddels bekende push-mail optie, waarmee e-mails op de telefoon gelezen kunnen worden.

Alles wordt weergegeven op een schermpje met een resolutie van 240×260 pixels, de helderheid van het schermpje wordt automatisch aangepast door toevoeging van een ingebouwde lichtsensor. Ook de verlichting van het toetsenbord werkt met deze sensor. Naast het toetsenbord is er ook nog een soort van trackball voorzien, waarmee er snel door menu’s en bestanden genavigeerd kan worden.

Wat betreft de multimedia mogelijkheden is er een 1,3 megapixelcamera voorzien met een 5x digitale zoom. Ook kan de Pearl ingezet worden als muziekspeler, het apparaatje kan overweg met MP3 en AAC. MPEG4 en H.263 videobestanden kunnen trouwens ook afgespeeld worden op het apparaat.
RIM zal de Pearl in samenwerking met T-Mobile USA op 12 september op de Amerikaanse markt brengen, waarna de telefoon in oktober bij andere providers in Amerika en Europa verschijnt.