min

Tags in dit artikel

, , ,

De oorlog in filmland tussen Blu-Ray en HD-DVD is volop aan de gang en beide partijen doen er alles aan om de consument voor zich te winnen. Zo introduceerde Toshiba gisteren een optisch schijfje dat zowel op een DVD-speler als op een HD-DVD-speler kan worden afgespeeld.

Oud nieuws zullen velen zeggen, want in 2004 was er al een schijfje onder de naam Twin disc uitgebracht dat in DVD- en HD-DVD-spelers kon afgespeeld worden. Maar die schijfjes waren slechts in staat om twee laagjes op 1 kant te herbergen, namelijk een DVD en een HD-DVD laag. Toshiba heeft gisteren een persaankondiging gemaakt omtrend een single sided disc die opgebouwd is uit 3 lagen. Op dat ene schijfje kan men dan een dual layer HD-DVD persen met een grootte van 30GB en nog een DVD laag van 4,7GB. Het omgekeerde kan uiteraard ook, een dual layer DVD (8,5GB) en een enkele HD-DVD laag van 15GB. Deze technologie is voorgelegd aan het DVD Forum en zal waarschijnlijk nog voor het einde van dit jaar groen licht krijgen volgens een Toshiba woordvoerder.

Het DVD Twin formaat dat in 2004 geïntroduceerd werd was toen enkel verkrijgbaar op de Japanse markt omdat men vreesde dat niet alle DVD-spelers de disc probleemloos zouden kunnen lezen. De kans zit er dus weer in dat wij westerlingen deze discs pas veel later zullen zien dan de mensen die in het land van de rijzende zon wonen.