2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Het zit Sony de laatste tijd niet echt mee. Het bedrijf moest vorige week al laten weten dat het de release van de PlayStation 3 in Europa moest uitstellen en nu krijgt het een nieuwe klap van de baas van Universal Studios. Die heeft namelijk laten weten dat hij HD DVD op het moment als absolute winnaar ziet.

Craig Kornblau, president van Universal Studios Home Entertainment liet er vorige week op de CEDIA EXPO 2006 beurs geen twijfel over bestaan welk next-gen formaat volgens hem momenteel de winnaar is:

"de eerste reviews zijn binnen en daaruit blijkt dat HD DVD de leider is op het gebied van beeldkwaliteit, audiokwaliteit en interactieve mogelijkheden. Kijk maar naar de weblogs en de reviews van de eerste gebruikers, daaruit blijkt dat HD DVD de voorsprong die ze had op Blu-ray heeft weten vast te houden en zich tevens aan de belofte heeft gehouden dat HD DVD het beste beeld en geluid zou leveren voor de gunstigste prijs. Daarnaast heeft Toshiba nieuwe hardware aangekondigd en nieuwe titels als ‘The Fast and the Furious: Tokyo Drift’ komen op HD DVD uit. Daardoor is het duidelijk dat HD DVD een sterke positie heeft voor de verkopen tijdens de feestdagen."

Volgens de Amerikaanse afdeling van deHD DVD promotiegroep zullen er voor het einde van 2006 150 films op HD DVD beschikbaar zijn. Daarbij zitten ook veel nieuwe films van grote filmmaatschappijen en dat is goed nieuws voor HD DVD, omdat de meeste maatschappijen in eerste instantie voor Blu-ray gingen. Momenteel kan HD DVD echter op de steun rekenen van Universal Studios Home Entertainment, Warner Home Video, Paramount Pictures Home Entertainment, HBO, New Line Home Entertainment en The Weinstein Company.

De website DailyTech geeft Kornblau deels gelijk. De eerste reviews van de films ‘Training Day’, ‘Kiss Kiss Bang Bang’ en ‘Rumor Has It….’ van de website High-Def Digest wijzen inderdaad HD DVD als winnaar aan. Bij de Blu-ray versie van deze films is gebruikgemaakt van VC-1 compressie, maar de nieuwe films maken gebruik van MPEG-2 compressie. Deze compressievorm brengt Blu-ray volgens High-Def Digest weer langszij met HD DVD, waardoor de strijd op het gebied van beeld- en geluidkwaliteit nog niet gestreden is.