Intel zal samen met Hewlett-Packard op 13 november van dit jaar de eerste systemen met een quadcore processor op de markt brengen. Intel hoopt daarmee haar grote concurrent AMD voor te kunnen zijn.

HP heeft inmiddels uitnodigingen verstuurd voor een evenement waarop de nieuwe systemen worden geïntroduceerd. De exacte modellen en prijzen zijn nog niet bekend, maar verwacht wordt dat de HP gebruik zal maken van de Xeon 5300 chip. De systemen zijn gericht op bedrijven die werken met zware applicaties op het gebied van 3D ontwerp en seismisch onderzoek.

Zoals gezegd wil Intel met de launch dit jaar een voorsprong nemen op AMD dat haar quadcore chips halverwege 2007 op de markt wil brengen. AMD claimt overigens dat haar ontwerp stukken beter is, maar experts zijn daarover verdeeld, omdat er nog geen testexemplaren beschikbaar zijn.

Eén van de eerste gebruikers van de nieuwe HP systemen met quadcore chips van Intel is the Gates Planetarium bij het Denver Museum of Nature and Science. Alhoewel HP haar eerste systemen richt op bedrijven die zware rekenapplicaties draaien, hoopt Intel dat de chip volop getest gaat worden door hardcore gamers. Het bedrijf heeft daarom geregeld dat de Core 2 Extreme versies van de quadcorechips naar de dertien grootste fabrikanten van gamepc’s worden verstuurd, waaronder Dell, Gateway en VoodooPC. Het bedrijf verwacht de eerste Core 2 quadcorechips voor de mainstreammarkt in het eerste kwartaal van 2007 uit te kunnen brengen.