1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Europese Commissie heeft laten weten dat Microsoft op haar tellen moet letten wat betreft de beveiliging van Windows Vista. Als de aangescherpte beveiliging in het besturingssysteem ervoor zorgt dat andere leveranciers van beveiligingssoftware er niet meer aan te pas komen in Vista, dan zal de Commissie ingrijpen.

Het is niet bijzonder dat Microsoft een firewall in Vista gestopt heeft, de firewall is ook al aanwezig in Windows XP. Microsoft heeft de firewall echter uitgebreid met extra bescherming tegen hackers en kwaadaardige software.

De Europese Commissie laat bij monde van Jonathan Todd weten dat zij bezorgd is over de oneerlijke concurrentie die de firewall mogelijk oplevert. Volgens Todd hangt diversiteit en innovatie op het gebied van software af van concurrentie. Als Microsoft deze concurrentie niet toelaat, komt de innovatie in het gedrang, aldus Todd.

Top-man van Microsoft Erich Andersen zegt het volgende over de firewall: "we willen Vista lanceren op rechtmatige wijze. Daarnaast willen we wetmatige beslissingen voorkomen die de beveiligingsrisico’s van Europese consumenten verhogen," waarmee hij dus wil zeggen dat wat Microsoft doet alleen maar verantwoord is.

Microsoft is niet blij met de verregaande bemoeienis uit Brussel, de softwaregigant is bang dat ze hierdoor de release van Vista in Europa zal moeten uitstellen. De Europese Unie accepteert echter geen verantwoordelijkheid voor een eventueel uitstel.