Microsoft heeft laten weten dat het na constructieve gesprekken met de Europese Commissie en de Zuid-Koreaanse overheid haar nieuwe besturingssysteem Vista op sommige plaatsen heeft aangepast. Ook heeft het bedrijf laten weten dat de release van het systeem in Europa niet verplaatst zal worden.

Hoofdadvocaat Brad Smith van Microsoft laat in een verklaring van Microsoft weten dat Microsoft een aantal aanpassingen heeft doorgevoerd op verzoek van de Europese Commissie en de Koreaanse overheid. Wat deze veranderingen precies zijn laat Microsoft niet weten, ook is het niet duidelijk of de Europeanen en Koreanen een aparte versie van Vista krijgen.

De eisen van de EC hebben echter geen invloed op de geplande releasedatum van Vista. "We zien in dat de Europese Commissie niet het groene licht geeft voor nieuwe producten en wij hebben daar ook niet om gevraagd. We waarderen dat de gesprekken constructief waren en de sturing vanuit de commissie. Op basis hiervan hebben we een aantal wijzigingen doorgevoerd in Vista, zodat we voldoen aan de regels van de commissie. We blijven doorgaan op dezelfde weg, zodat we Windows Vista op de geplande datum wereldwijd kunnen uitbrengen", aldus Smith.

Het feit dat Microsoft aanpassingen heeft gedaan aan Vista betekent niet dat de kous daarmee af is voor de Europese Commissie. "Microsoft moet goed beseffen dat ze de verantwoordelijkheid hebben om rekening te houden met de Europese regels en ik verwacht dat ze die verantwoordelijkheid ook hebben", aldus Eurocommissaris Neelie Kroes. De Commissie heeft verder in een verklaring laten weten dat het de effecten van Vista op de markt en de klachten van concurrenten nauwlettend zal volgen.