2min

Tags in dit artikel

, , ,

Duizenden robots worden aan het werk gezet om een gigantische 3D-kaart van het universum te maken. In de loop van volgend jaar wordt er begonnen met het DESI-project (Dark Energy Spectroscopic Instrument), waarvoor vijfduizend robots gebouwd moeten worden.

De robots, elk met een formaat van ongeveer 25 centimeter, moeten een glasvezelkabel op een bepaald punt richten. Invallend licht van sterrenstelsels, quasars en afzonderlijke sterren moet vervolgens laten zien hoe snel de astronomische objecten van ons vandaan bewegen. Er zullen tien spectrografen gemaakt worden om het invallende licht in de kabels te analyseren.

Het is de bedoeling om uit deze gegevens informatie af te kunnen leiden over donkere energie, een nog vrij mysterieuze natuurkracht die verantwoordelijk zou zijn voor het versneld uitdijen van het universum. "Deze details kunnen ons helpen meer te begrijpen over de oorsprong van donkere energie," aldus de onderzoekers.

De gedachte is dat DESI zal helpen 11 miljard jaar terug in de tijd te kijken. De missie duurt verder vijf jaar, en in die tijd zullen de robots zich elk uur op meerdere objecten richten. Op die manier wordt dan uiteindelijk ongeveer een derde van de lucht in kaart gebracht, waarmee de wetenschappers denken een goede 3D-kaart te kunnen maken.

Professor Daniel Eisenstein van Harvard University, die tevens woordvoerder voor dit project is, stelt dat "de kaart van DESI patronen zal onthullen die voortkomen uit een samenspel van druk en zwaartekracht in de eerste vierhonderdduizend jaar na de Big Bang."

Er werken ruwweg driehonderd wetenschappers van over de hele wereld en vanuit 45 instituten mee aan dit project.