2min Devices

Qualcomm krijgt minstens 4,5 miljard dollar van Apple na schikking

Qualcomm krijgt minstens 4,5 miljard dollar van Apple na schikking

De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm krijgt 4,5 miljard tot 4,7 miljard dollar van Apple wegens niet-betaalde licenties.

Apple en Qualcomm hebben alle rechtszaken wereldwijd stopgezet en het op een akkoord gegooid. De bedrijven lagen jarenlang met elkaar overhoop over het gebruik van patenten. Apple wilde eerder niet ingaan op de hoogte van de schikking. Qualcomm gaf nu bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers wél openheid van zaken.

Apple betichtte Qualcomm van misbruik van zijn machtspositie op de markt voor mobiele chips en schortte daarom de betalingen aan het bedrijf op. De bedrijven bereikten twee weken geleden een akkoord over afwikkeling van de kwestie. Naast de eenmalige miljardenbetaling werd ook een meerjarige gebruikersovereenkomst getekend voor de technologie van Qualcomm.

De Amerikaanse chipreus behaalde in het voorbije kwartaal een omzet van 5 miljard dollar, een daling van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De nettowinst verdubbelde naar 330 miljoen dollar.

Vooruitzichten

Qualcomm verwacht voor het volgende kwartaal een omzet van 4,7 miljard tot 5,5 miljard dollar. Ongeveer 1,23 miljard dollar daarvan zal afkomstig zijn uit patentlicenties, waaronder die van Apple.

Het is nog niet duidelijk hoeveel Apple in lopende kosten betaalt voor het gebruik van Qualcomms technologie in toekomstige iPhones en iPads. Mogelijk duiken  de eerste Qualcomm-chips al dit najaar in Apple-hardware op.

Bron: Belga