2min

Tags in dit artikel

Het komt regelmatig voor dat mensen iets willen printen, maar het papier niet lang nodig hebben. Dan gooi je dus eigenlijk papier weg. Daar moet de nieuwe technologie die Xerox gaat lanceren, iets aan doen. Met deze nieuwe technologie ‘wist’ het papier de inhoud na één dag.

Het papier zou op de grens balanceren van ‘normaal’ papier, en ’technisch’ papier. De technologie bevindt zich nog in de kinderschoenen. Het product is afkomstig van twee onderzoekslaboratoria, te weten die van Xerox zelf, en PARC (Palo Alto Research Center Inc.)

"Veel mensen vinden het fijn om via papier te lezen. Dit kan echter veel geld kosten. Een printje van bijvoorbeeld een e-mail is maar even benodigd en dat kost uiteindelijk veel geld. Dan biedt onze technologie de perfecte oplossing." Zo vindt Paul Smith, manager van het Xerox onderzoekslab.

Inmiddels heeft Xerox in de Verenigde Staten een patent aangevraagd op het papier. Het patent draagt de naam "Erasable paper" wat uitwisbaar papier betekent. Het is een hele klus geweest om dit papier te ontwikkelen. Het moment waarop de onderzoekers een doorbraak kregen, kwam toen ze dachten aan het opnieuw ‘kleuren’ van papier. Daardoor krijgt het papier weer zijn oorspronkelijke kleur en vervagen de letters

Om de prints op het papier te krijgen, is een speciale manier van printen nodig. Deze printers zijn er al op het onderzoekslab PARC.

Er zijn al klanten die interesse hebben getoond voor de technologie. Deze moeten echter wachten, er is nog veel te doen voordat het papier gelanceerd kan worden. "Het zal een onderzoeksproject blijven de komende tijd," aldus Eric Shrader, PARC manager. "Onze systemen hebben aangetoond dat het mogelijk is. Dit is de eerste stap, niet gelijk de laatste. We moeten het nog commercieel inzetbaar maken."

Het papier van Xerox zal behoren tot wat het bedrijf haar ‘Green Products’ noemt. Dit zijn producten die goed voor het milieu zijn. Het is logisch dat dit papier er dus ook bijhoort, evenals de laserprintern die ontwikkeld is door PARC en Xerox. Deze is negentig procent minder schadelijk voor het milieu dan een gewone inkjetprinter.