Het gebruik van mobiele telefoons verhoogt het risico op een vorm van kanker niet, zo blijkt uit een groot onderzoek onder 400.000 Deense telefoongebruikers. De resultaten van dit onderzoek zijn afgelopen dinsdag gepresenteerd.

Een groep onderzoekers gebruikte voor het onderzoek gegevens over de complete bevolking van Denemarken. Na alle gegevens geanalyseerd te hebben, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het gebruik van een mobiele telefoon op zowel korte als lange termijn geen groter risico op vormen van kanker of tumoren veroorzaakt.

Volgens onderzoeker Joachim Schuz van het Deense Institute of Cancer Epidemiology in Kopenhagen zijn de resultaten van het onderzoek betrouwbaar, omdat de gegevens van de complete bevolking van Denemarken zijn. Daarnaast behandelen de gegevens en vrij lange periode. In totaal kregen de onderzoekers de beschikking over de gegevens van 357.553 mannen en 62.542 vrouwen die tussen 1982 en 1995 begonnen met het gebruiken van een mobiele telefoon. Deze mensen werden gevolgd tot 2002, wat betekent dat van sommige personen gegevens over twintig jaar beschikbaar zijn.

De onderzoekers vergeleken deze gegevens tegen de algemene gegevens van de Deense bevolking. In totaal werd er volgens de gegevens bij 14.249 mobiele bellers een vorm van kanker geconstateerd, veel minder dan vantevoren verwacht werd.
John Boice van de Vanderbilt University werkte ook mee aan het onderzoek en volgens gebruiken GSM’s geen vorm van straling die cellen of DNA kunnen aantasten, waardoor er geen enkele aanleiding is om te denken dat telefoons kanker kunnen veroorzaken.

Overigens moeten de onderzoekers toegeven dat er niet is onderzocht of frequent gebruik van telefoons schadelijker is dan sporadisch gebruik, daarvan waren namelijk geen gegevens beschikbaar. De onderzoekers hadden wel een waarschuwing over een ander groot gezondheidgevaar dat mobiele bellers lopen, namelijk het mobiel bellen in een auto.