Uit een analyse van elf onderzoeken naar de relatie tussen het langdurige gebruik van mobiele telefoons en het optreden van kanker, concluderen twee Zweedse professoren dat wie een mobiele telefoon meer dan tien jaar gebruikt een groter risico heeft om hersenkanker te krijgen.

Mensen die hun gsm al langer dan tien jaar gebruiken, hebben 30 procent meer kans op een kwaadaardig glioma, een agressieve hersentumor. Die tumor wordt vaak ontdekt aan de kant waar zij hun telefoon tegen het oor houden. Dit is de uitkomst van de twee professoren Lennart Hardell en Kjell Hansson Mild.

Gsm-gebruikers lopen daarnaast 20 procent meer kans op een akoestisch neuroma, een goedaardige tumor op de oorzenuw die kan leiden tot doofheid. De conclusie van de Zweedse professoren is dan ook: "De bestaande onderzoeken naar het gebruik van mobiele telefoons over een periode van minstens tien jaar laten een consistent patroon zien van verhoogde risico’s op een akoestisch neuroma en glioma. Een grotere kans op andere vormen van hersentumoren kan niet worden uitgesloten."

Hardell en Hansson Mild willen dan ook oproepen om het gebruik van een mobieltje zoveel mogelijk te beperken en
kinderen al helemaal geen mobieltje te laten gebruiken.