1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De overheid van Cuba gaat haar duizenden computers migreren naar opensource software. De reden is niet alleen kostenbesparing. Cuba verzet zich al jaren tegen het kapitalisme van Amerika en door zich los te maken van het Amerikaanse Microsoft, kan het land zich extra profileren.

Op een persconferentie vorige week gaf minister van communicatie Ramiro Valdes een toespraak waarin hij het gebruik van opensource software bepleitte. Richard Stallman van de Free Software Foundation sprak ook op de conferentie en benadrukte dat gesloten software inherent verbonden is met beveiligingsproblemen.

De migratie wordt in Cuba geleid door Hector Rodriguez, een Cubaanse academicus. Hij staat aan het hoofd van een ontwikkelingsprogramma voor de migratie. De Cubaanse douane is inmiddels al gemigreerd, binnenkort zullen de ministeries van cultuur, onderwijs en communicatie volgen. Rodriguez kon echter niet vertellen wanneer de Cubaanse overheid volledig over is op opensource software.

Alhoewel Cuba zich met de stap dus nog meer kan afzetten tegen Amerika, is het land niet het enige dat langzaam migreert naar opensource software. Ook Venezuela, China, Brazilië en Noorwegen bekijken mogelijkheden om over te stappen op opensource software en in steden als het Bristol, Amsterdam en München wordt opensource al uitgerold.