Onderzoekers van het Robot Engineering Technology Research Center van de Shandong University of Science and Technology in China hebben het voor elkaar gekregen om een duif te besturen met een afstandsbediening.

De onderzoekers brachten micro-elektroden aan in verschillende delen van de hersenen van de duif. Ze wisten die delen van de hersenen doormiddel van signalen zo te stimuleren dat ze de duif konden forceren om links, rechts, omhoog en omlaag te vliegen.

Hoofdonderzoeker Su Xuecheng liet weten dat het onderzoek het eerste succesvolle onderzoek ter wereld is waarin een duif middels signalen bestuurd kan worden. In 2005 voerder het team van Xuecheng al eenzelfde soort experiment met succes uit op muizen. De onderzoekers hopen dat de techniek in de toekomst in de prakijk gebruikt kan worden, maar gaven geen nadere toelichting over welke toepassingen nagedacht worden.

De chinezen zijn overigens niet de enige die bezig zijn met dit soort onderzoeken. Het Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) kondigde eerder dit jaar een project aan, waarbinnen onderzoekers gaan proberen om de hersensignalen van haaien te reproduceren, zodat haaien ingezet kunnen worden om te patrouilleren.