2min

Tags in dit artikel

,

Het is een wetenschapper uit Florida gelukt om een kunstmatig brein te maken dat in staat is om een flightsimulator te bedienen.

De wetenschapper nam 25,000 neuronen uit de hersenen van een rat en verdeelde deze over een schaaltje waarin hij een raster van 60 electrodes had geplaatst.
Door de electrodes te activeren begonnen de neuronen uit zichzelf verbindingen te maken, waardoor er kunstmatige hersenen ontstonden.

Daarna werden de hersenen verbonden met een F-22 Flightsimulator. Het bleek dat de signalen die verzonden werden vanuit de simulator opgepikt werden door de kunstmatige hersenen.
De neuronen verwerkten deze informatie op dezelfde manier als de neuronen in een menselijk lichaam dat doen om alle lichaamsfuncties aan te sturen.

Na verloop van tijd bleek het kunstmatige brein bij te leren en op basis van de verzonden informatie het vliegtuig te kunnen besturen.

"Veel mensen zijn geïnterresseerd in wat er gebeurt met de hersenen van mensen en dieren als ze dingen bijleren. Het doel van ons onderzoek is te weten te komen hoe hersenen rekenen en informatie verwerken", aldus biomedisch ingenieur Steven Potter.

Alhoewel het kunstmatige brein nog lang niet zo complex is als het menselijk brein (bestaat uit miljarden neuronen), is het onderzoek toch een belangrijke stap in de richting van het onderzoek naar de werking van de hersenen.

De onderzoekers verwachten met het onderzoek een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het onderzoek naar epilepsie, maar zeker ook aan de toepassing van Artificiële Intelligentie in voertuigen en computers.