2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een voormalig Intel werknemer die in 1995 veroordeeld werd voor het kraken van wachtwoorden van Intel, is dertien jaar na zijn arrestatie alsnog vrijgesproken.

Randal Schwartz werkte tot 1993 bij de Supercomputer Systems Division (SSD) van Intel, maar moest het bedrijf verlaten nadat hij om onbekende reden in een kwaad daglicht kwam te staan. Omdat hij na zijn ontslag opnieuw respect wilde krijgen en de beveiliging van SSD volgens hem na zijn vertrek flink verslechterd was, besloot hij de wachtwoorden van zijn voormalige collega’s te kraken. Hij gebruikte daarvoor een applicatie met de illustere naam ‘crack’.

Zijn praktijken werden echter snel opgemerkt en Schwartz werd opgepakt. In 1995 veroordeelde een rechter hem op drie aanklachten voor computercriminaliteit. Schwartz kreeg daarvoor 90 dagen voorwaardelijke gevangenisstraf, 480 uur dienstverlening en een proeftijd van vijf jaar. Daarnaast moest hij Intel 68.000 dollar schadevergoeding betalen. Eind 1995 was zijn totale rekening opgelopen tot 170.000 dollar, mede door alle juridische kosten.

Schwartz ging echter in beroep, hij vond de veroordeling oneerlijk, omdat hij naar eigen zeggen met de hackactie geen kwade bedoelingen had. In hoger beroep bleef de rechtbank bij de eerdere uitspraak, maar verwees de zaak wel weer terug naar de rechtbank die de eerste uitspraak had gedaan, om de zaak nog eens te behandelen. De zaak kwam daardoor weer bij de eerste rechtbank in Oregon terecht en die besloot de uitspraak te schrappen en Schwartz alsnog vrij te spreken.
Schwartz is overigens een bekende naam op het internet, hij heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van Perl, gaf cursussen en schreef twee boeken over de programmeertaal.

"Zelfs na een aantal weken ben ik nog steeds een beetje geschokt dat ik dit punt heb bereikt in deze dertienjarige reis", aldus Schwartz. "Het zal pas echt tot me doordringen als ik zonder problemen door Canada kan reizen en niets hoef in te vullen als er op formulieren gevraagd wordt naar mijn criminele verleden."