1 min

Tags in dit artikel

, ,

The Inquirer schrijft op haar website dat ATI’s R600 chip een geheim wapen heeft, waarmee het NVIDIA’s G8x kan verslaan, namelijk een geïntegreerde chip voor geluid.

Het geluid op de R600 zou niet via de GPGPU code lopen, maar door een aparte chip geregeld worden. Daardoor kan de R600 de audio direct over een HDCP/HDMI link sturen. Volgens het bericht zou het om volledig HD geluid gaan en dus niet om 2.1 geluid.

Grote voordeel voor ATI is dat de R600 dus ook het Vista logo van Microsoft krijgt, terwijl NVIDIA dat niet krijgt met haar G8x. Voor deze chip is het namelijk een vereiste dat er een externe kabel van de geluidschip naar de GPU gemaakt wordt. Hierdoor treden er verschillende problemen op op het gebied van automatische configuratie en dat is tegen de eisen die Microsoft heeft gesteld aan producten die het Vista logo krijgen.

De R600 combineert video en audio en kan dit over HDCP, dus versleuteld, versturen. Dat kan de G8x, daar gaat het geluid over een onversleutelde S/PDIF output en dat is niet conform de eisen van Microsoft. Daar komt bij dat de R600 ook nog geschikt is voor dual-link HDCP en daardoor lijkt ATI de perfecte kaart af te leveren voor home-theater toepassingen.