1 min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Een van de voornaamste voorstanders van het Blu-ray formaat, het Zuid-Koreaanse Samsung, is van plan een speler te lanceren die zowel Blu-ray als HD DVD ondersteunt.

Samsung hoopt de BD-UP5000 speler in de V.S. te lanceren voor het eind van 2007, aldus Kwak Bumjoon, vertegenwoordiger van Samsung in Seoul. Hij maakt tevens bekend dat de speler in de daarop volgende maanden in Europa wordt gelanceerd, maar een exacte datum hiervoor is nog niet vastgesteld. De prijs van de speler blijft onbekend.

Samsung is het tweede bedrijf dat afstapt van het single-format principe en overstapt op het idee van een meervoudige speler die beide type schijven kan lezen. Het andere bedrijf, het eveneens Zuid-Koreaanse LG Electronics Inc. lanceerde een speler in de V.S. eerder dit jaar.

Consumentenelektronica -en computerbedrijven zijn verdeeld in twee kampen vanwege de twee afspeelformaten. Blu-ray Disc wordt aangeprezen door Sony, Matsushita (Panasonic), Sharp en Dell. HD DVD wordt op zijn beurt aangeprezen door voornamelijk Toshiba en krijgt daarbij steun van Microsoft en Intel. Dit heeft geresulteerd in een algemene verwarring onder de consumenten, die voor het probleem staan dat ze niet elke gewenste film kunnen kopen en bekijken, aangezien de filmstudio’s ook een kant hebben gekozen.