2min

Toestellen uit de Samsung Galaxy S10-lijn zijn kwetsbaar voor misbruik van de vingerafdruksensor, die bij het gebruik van screen protectors false positives kan geven. Zo kunnen onbevoegden zich dus toegang verschaffen tot gegevens op de smartphones.

MSpoweruser meldt dat goedkope screen protectors en TPU-hoesjes de fout kunnen veroorzaken; vingerafdrukken die niet geregistreerd zijn worden als correct gelezen.

Samsung heeft nu bevestigd dat de kwestie niet alleen voorkwam bij de Galaxy S10, maar zich ook voorkomt op de de Note 10 en 10+. Deze toestellen gebruiken dezelfde ultrasone vingerafdruksensor. De smartphonegigant belooft dit op te lossen met een software-update die volgende week waarschijnlijk wordt uitgerold, maar in de tussentijd wordt gebruikers geadviseerd om hun hoesjes en screen protectors te verwijderen van hun toestellen.

Advies

Samsung liet vanochtend weten dat het gebruikers adviseert om de hoesjes en/of protectors te verwijderen, alle oude vingerafdrukken te verwijderen en opnieuw de vingerafdrukken te registreren. Verder meldt het bedrijf dat gebruikers bij voorkeur geen protectors meer zouden moeten gebruiken tot er een nieuwe software-update wordt geleverd voor de betrokken modellen. De planning is om deze update volgende week uit te rollen. Samsung benadrukt verder dat de hele vingerafdruk gescand moet worden bij het vernieuwen van de afdrukregistratie, om nieuwe risico’s te voorkomen.  

Hoewel het voor de meeste mensen onwaarschijnlijk zal zijn dat ze daadwerkelijk op deze manier worden gehackt, kan het vooral voor zakelijke gebruikers aan te raden zijn om de maatregelen te treffen die Samsung adviseert, in ieder geval totdat de tussenliggende update beschikbaar wordt gesteld. Op dit moment is dat de enige manier om bedrijfsgegevens veilig te stellen.