Maxell heeft aangekondigd dat het eind volgend jaar haar eerste opslagsysteem op basis van holografische techniek op de markt gaat brengen. Dankzij holografische technologie zijn schijfjes met een opslagruimte van 1,6 terabyte mogelijk.

Maar zover is het echter nog niet. Het eerste systeem dat Maxell op de markt zal brengen maakt gebruik van schijfjes met een capaciteit van 300GB per schijf, waarmee het systeem met gemak de capaciteiten van de nieuwe Blu-Ray en HD-DVD schijfjes passeert.
Het eerste systeem heeft een doorvoersnelheid van 20MBps, maar ook hier heeft het systeem nog veel potentie, want Maxell verwacht uiteindelijk een doorvoersnelheid van 120MBps te kunnen halen.

De holografische technologie waar Maxell haar systeem op gebaseerd heeft is door het bedrijf InPhase ontwikkeld. Het bedrijf werd in 2000 opgericht en werkt sindsdien aan de holografische technologie. Het voordeel van de technologie is dat de gegevens middels een laserstraal in een driedimensionaal patroon op de schijfjes geplaatst wordt, waardoor een extreem grote capaciteit mogelijk is.

InPhase belooft dat een schijfje minimaal 50 jaar meegaat, wat overeenkomt met de levensduur van de meeste andere mediaformaten.
InPhase en Maxell zijn niet de enigen die holografische media ontwikkelen. Ook het bedrijf Optware dat verenigd is in consortium werkt aan een holografische schijf ter grootte van een DVD schijf. Binnen afzienbare tijd wil het bedrijf een Holographic Versatile Disc (HVD) van 200GB gaan uitbrengen, maar het bedrijf wil uiteindelijk toewerken naar een schijf met een capaciteit van één terabyte met een doorvoersnelheid van 1GBps