De Japanse firma Fujifilm is druk bezig met experimenteren met materialen om een holografisch opslagmedium van één terabyte(TB) te creëren.

Volgens Nikkei Business Daily zal de data met behulp van interferentiepatronen opgeslagen worden in de disk layers.

Quote:

Wikipedia:

Interferentie is de gezamenlijke werking van meerdere gelijksoortige golven op dezelfde tijd en plaats. Daarbij kunnen zich verschillende verschijnselen voordoen, afhankelijk van de frequentie, amplitude en fase van de golven en de eigenschappen van het medium. Licht kan beschouwd worden als een golfverschijnsel. Het primaire licht (de oorspronkelijke golven) en het secundaire licht (de golven die via de fotografische plaat komen) doven op bepaalde plaatsen in de ruimte uit (tegenfase) en op andere plaatsen in de ruimte versterken ze elkaar.

Bronnen:

Interferentie
Hologram

Fujifilm voert momenteel tests uit met fotopolymeren en organische pigmenten voor het nieuwe opslagmedium.

Het voordeel van de holografisch benadering is dat de limitaties van de huidige harde schijven wordt overwonnen. De opslagmethode is namelijk efficiënter met gebruik van interferentiepatronen.

Holografische opslagmedia zullen volgens Nikkei Business Daily niet lang op zich laten wachten, volgens schattingen zullen in 2009 holografische media hun intrede doen.