2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Hewlett Packard heeft laten weten dat het Intels Turbo Memory geen nuttige toevoeging vindt voor haar notebooks, het bedrijf gaat de techniek dan ook niet aanbieden aan haar klanten.

Eén van de technieken in Intels nieuwe Santa Rosa platform is Turbo Memory, voorheen bekend als Robson. De techniek werkt met flashgeheugen, dat als een soort cache voor de hardeschijf werkt. Veelgebruikte applicaties zouden daardoor sneller opstarten en ook de boottijd van de laptop verlagen.

Intel claimt dat Turbo Memory ervoor kan zorgen dat sommige aplicaties twee keer zo snel opstarten, terwijl Windows Vista twintig procent sneller ingeladen zou zijn. Uit een aantal praktijktests zou echter blijken dat deze cijfers nogal optimistisch zijn. Een demonstratie van Intel tijdens het Centrino Duo en Pro launchevent toonde overigens wel behoorlijke verschillen, zoals te lezen is in dit verslag van Techzine.

HP heeft in ieder geval in een verklaring laten weten geen heil te zien in de techniek. "We hebben behoorlijk wat onderzoek gedaan naar deze techniek, om te zien of het toegevoegde waarde heeft voor onze klanten. We willen niet zomaar elke nieuwe techniek aan onze producten toevoegen. De toevoeging van 1GB RAM geheugen zorgde in onze tests voor veel meer prestatiewinst dan ReadyBoost of de Robson technologie. Als je genoeg RAM geheugen hebt, dan biedt dit niet echt veel extra", aldus Steven Gales van HP.

Een andere reden die HP tot het besluit heeft doen komen is het feit dat toevoeging van Intel Turbo Memory ervoor zorgt dat er geen andere ReadyBoost SD-kaartjes of USB-sticks gebruikt kunnen worden voor Windows Vista’s ReadyBoost functionaliteit.
"Een klant is flexibeler met een SD-kaart of USB-stick, omdat hij dan zelf kan bepalen hoeveel hij wil betalen en welke soort hij aan zijn systeem toevoegt", aldus Gales. Volgens HP zijn de prijzen die Intel rekent voor de modules ook veel te hoog. Zo kost een 1GB Turbo Memory module 50 dollar, terwijl een 2GB SD-kaart al voor 20 dollar verkrijgbaar is.

HP is één van de weinige fabrikanten die Turbo Memory niet als optie aanbiedt aan haar klanten. Een aantal concurrenten van het bedrijf hebben de techniek standaard in hun duurdere modellen opgenomen en bieden het bij goedkopere modellen als optie aan.