2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft is weer een stap dichter bij de uiteindelijke versie van Windows Home Server gekomen.

Het project rondom Microsoft’s Windows Home Server verloopt soepel en is in het Release Candidate stadium beland. Microsoft verklaart dat de nieuwe bèta voor ongeveer 100.000 bètatesters beschikbaar zal zijn, tezamen met alle mensen die zich willen inschrijven voor het testen de nieuwe software.

Voor diegene die niet bekend zijn met Windows Home Server volgt hier een korte beschrijving. Het is een stukje software dat op elke PC in een thuisnetwerk kan worden geïnstalleerd om toegang tot bestanden van andere gelinkte pc’s te verschaffen. Gebruikers zullen tevens een beveiligde internetverbinding hebben om toegang tot bestanden te krijgen, waar ook ter wereld.

Er zal ook hardware op de markt worden gebracht, gemerkt met "Powered by Windows Home Server". Deze hardware kan makkelijk met een router worden verbonden. Interne en externe apparatuur die op een PC met Home Server wordt verbonden zal niet behandeld worden met een stationletter. In plaats hiervan zal het totaal aan beschikbare ruimte verhoogd worden aan de hand van de capaciteit van de toegevoegde harde schijf. Echter zal de scheiding tussen de apparaten voor de gebruiker duidelijk blijven, volgens Microsoft.

De eerste vraag die veel potentiële gebruikers zullen stellen is hoe Windows Home Server zich onderscheidt van een Network Attached Storage (NAS) apparaat. Microsoft reageert met:

Windows Home Server biedt meer dan alleen opslag, het biedt vooraf ingestelde gedeelde folders, zoals "Muziek" en "Foto’s" om het beheren en vinden van bestanden makkelijker te maken. Windows Home Server biedt ook eenvoudige uitbreidingsmogelijkheden voor opslag evenals zoekmogelijkheden. In een Windows Home Server PC met twee of meer harde schijven is het zelfs mogelijk om folders te dupliceren. Dit beschermt tegen het verlies van bestanden wanneer een harde schijf stopt met functioneren.

De prijzen voor Windows Home Server apparaten zal door OEM’s bepaald worden en worden openbaar gemaakt in de tweede helft van 2007.