1 min Devices

Delft zet nieuwe stap naar quantumcomputer

Onderzoekers van de TU Delft zijn erin geslaagd om processen uit te voeren met twee quantum bits. Quantumcomputers zullen hoogstwaarschijnlijk worden vervaardigd met al bestaande middelen uit de chipindustrie. Aan de TU Delft wordt met dat uitgangspunt een tweetal qubits bestudeerd. Het ene type maakt gebruik van supergeleide ringetjes, het andere type van zogenoemde ‘quantum dots’.

Delft zet nieuwe stap naar quantumcomputerMet de supergeleide ringetjes is nu voor het eerst een zogenoemde controlled-not bewerking met twee qubits uitgevoerd. Hiermee kan elke quantumberekening gerealiseerd worden. Quantumcomputers hebben superieure eigenschappen tegenover het huidige type computers. Als ze gerealiseerd worden in de toekomst, kunnen ze taken uitvoeren die gewone computers niet kunnen uitvoeren.

Bij een quantumcomputer verkeert een quantum bit (qubit) in twee toestanden tegelijkertijd. Daardoor kun je er veel sneller mee rekenen dan mogelijk is met gewone bits.

Het resultaat werd bereikt door Jelle Plantenberg in het team geleid door Kees Harmans en Hans Mooij. Het onderzoek vond plaats binnen de FOM, een organisatie voor ‘Solid state quantum information processing’. De Delftenaren publiceren meer over de resultaten in Nature.

Bron:Computable