2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De Amerikaanse provider Verizon heeft laten weten dat het plannen heeft om HD video on demand aan te gaan bieden via haar internet- en videodienst FiOS (Fiber Optic Service).

Verizon is momenteel druk bezig met het uitrollen van video- en internetdiensten op een eigen glasvezelnetwerk. Het bedrijf hoopt hiermee de strijd aan te kunnen gaan tegen kabelbedrijven die all-in-one pakketten aanbieden met televisie, internet en telefoon. Momenteel biedt Verizon via FiOS al een aantal HD televisiekanalen en standaard video on demand. Volgens CTO Mark Wegleitner van Verizon is het bedrijf bijna klaar om beide functionaliteiten te combineren, volgens hem zijn er geen technische obstakels en is het netwerk er geschikt voor. Sommigen twijfelen of de grote investeringen van Verizon in FiOS zichzelf zullen uitbetalen, maar Wegleitner twijfelt daar niet aan.

Verizons grootste concurrent AT&T biedt haar diensten aan via bestaande koperkabels tussen woningen en zogenaamde ‘nodes’ in de buurt van woningen. FiOS werkt echter met ‘fiber to the premises’ (FTTP), oftewel een glasvezelnetwerk dat tot aan de woningen reikt. Wegleitner vindt dat glasvezelkabels meer mogelijkheden bieden, omdat koperkabels tegen hun limiet aanlopen. Verizon heeft sinds 2004 al flinke investeringen gedaan in FiOS en gaat tot 2010 in totaal achttien miljard dollar in het systeem investeren. De dienst moet tegen eind 2007 voor negen miljoen Amerikanen en tegen eind 2010 voor achttien miljoen mensen beschikbaar zijn.

In Nederland wordt er sinds 2006 aan een FTTP netwerk in Amsterdam gewerkt. Specifiek gaat het hier om een FTTH (fiber to the home) netwerk, waarbij het optische signaal tot aan de woonkamer of werkplek geleverd wordt. Een andere variant van FTTP is FTTB (fiber to the building), waarbij het signaal alleen tot aan de woning wordt gebracht. Het netwerk in Amsterdam wordt opgezet door Cisco en BBned en moet eind 2010 voor 450.000 burgers beschikbaar zijn.

Het eerste Europese project met FTTH vond plaats in Eindhoven en in Almere vond in 2003 al een test plaats met FTTH en in 2005 werden de eerste woningen in Almere opgeleverd die door UPC zijn voorzien van FTTH.