2min

Waar de meeste Europese providers denken pas in 2023 te beginnen met het aanbieden van een 5G-netwerk denken ze daar buiten Europa heel anders over. Zuid-Korea liet al weten tijdens de Olympische Spelen van 2018 een 5G-netwerk aan te willen bieden, de Amerikaanse provider Verizon Wireless gaat een stap verder en mikt op 2017.

Verizon wil volgend jaar de eerste uitgebreide veldtesten gaan doen met een 5g-netwerk, om vervolgens in 2017 in de eerste steden een 5g-netwerk beschikbaar te maken. Landelijke dekking met 5g laat nog wel enkele jaren op zich wachten aldus Verizon, daarvoor heeft het bedrijf enkele jaren nodig. Verizon heeft ook enkele jaren nodig gehad voor de uitrol van het 4g-netwerk, maar gezien de grootte van de Verenigde Staten is dat ook niet zo vreemd.

Nu meerdere providers aangeven sneller te willen beginnen met 5g ligt het voor de hand dat er ook sneller een 5g-standaard zal worden gedefineerd. Bedrijven als Alcatel, Ericsson, Huawei en Nokia zijn ongetwijfeld al druk bezig met de ontwikkeling van 5g-netwerken. Zij zullen allemaal hun steentje bijdragen bij de ontwikkeling van de nieuwe standaard, maar zodra de standaard is vastgelegd zullen deze bedrijven de netwerkapparatuur moeten gaan leveren aan de telecomproviders. Of zij dat ook al kunnen in 2017 of 2018 is nog onduidelijk.

De kans bestaat ook dat Verizon met een nieuwe snelle mobiele internet standaard komt die officieel geen 5g zal heten omdat het bedrijf sneller wil dan er standaarden kunnen worden vastgesteld. Er wordt dan ook verwacht dat 5g mogelijk een overkoepelende naam wordt voor verschillende technieken op verschillende frequenties.

In Europa loopt het nog geen storm, hier denken de meeste providers pas in 2023 een 5g-netwerk te gaan aanbieden. Al is KPN wel een van de eerste partijen die in Groningen testen gaat doen met 5g-netwerken in samenwerking met verschillende onderzoek- en netwerkbedrijven.