Microsoft heeft besloten om op beperkte schaal wat patches uit te brengen. Deze moeten Windows Vista voorbereiden op het eerste service pack. De patches zijn echter alleen beschikbaar voor testers op dit moment.

Het gaat hierbij niet om kritieke bugs, maar meer om wat irritatie-verschijnselen te verhelpen in het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. De meeste van deze bugs zijn gemeld via Windows Vista zelf, of via de productondersteuninglijn.

De eerste set met patches heet ‘938979 Vista Performance and Reliability Pack’ en verhelpt problemen in Internet Explorer bij het laden van zwaar beveiligde websites, bij het verminken van .RAW bestanden bij diverse digitale camera’s en bij het kopieren van bestanden. Hierbij klopt de opgegeven tijd nu wel.

Het tweede pakket heet ‘938194 Vista Compatibility and Reliability Pack’, Dit pakket zorgt ervoor dat printers die problemen opleverde werken, en de ondersteuning van videokaarten is uitgebreid. Tevens is het afspelen van HD-DVD’s en Blue-Ray DVD’s aangepakt. De betrouwbaarheid is ook aangepast op diverse velden, zoals het gebruik van third-party toolbars in Internet Explorer. Ook werkt het aansluiten van een externe monitor nu beter bij laptops. De derde update in dit genre bevind zich bij de update naar Vista vanaf XP.

Officieel zijn de patches alleen beschikbaar voor bètatesters. Het forum NVNews heeft de updates echter ook beschikbaar gemaakt voor derde. Mocht men echter een 64-bit systeem hebben, kan men het beter niet installeren. Hier worden nog veel problemen voor gemeld. Bij het installeren op het ‘ouderwetse’ 32-bit loopt het wel goed, het kopieren van bestanden is aanzienelijk verbeterd aldus diverse gebruikers.