2min

Tags in dit artikel

, , ,

Er is nieuwe software ontwikkeld om plagiaat van code van programma’s tegen te gaan. Het programma, API Birthmark, kijkt niet rechtstreeks naar de code maar naar het gedrag van de betreffende programma’s.

Onderzoekers van de universiteit van Saarland zeggen dat op deze manier codediefstal kan worden ontdekt. De software meet de gelijkheid tussen twee programma’s aangezien het vaak makkelijk is de code zo te veranderen dat vergelijkingen niet meer gezien worden. Het is zelfs zo erg dat er op dit moment op internet programma’s te downloaden zijn die codes automatisch veranderen zodat plagiaat niet opvalt. Volgens de onderzoekers kan op deze manier diefstal bij de rechtbank worden aangetoond aangezien het gedrag veel moeilijker aan te passen is.

Advocaat bij Solv Wanda van Kerkvoorden, ook gespecialiseerd in auteursrecht, "Het zou niet goed zijn als softwareontwikkelaars deze diefstaldetectiesoftware zouden runnen, gelijkenis zouden aantreffen en zouden zeggen: hup, dat is dus inbreuk. Zo werkt dat juridisch niet. Volgens jurisprudentie bestaat inbreuk op het auteursrecht alleen als de gekopieerde elementen van de software ‘een eigen oorspronkelijk karakter bezitten en het persoonlijk stempel van de maker dragen’. Een ontwerper moet originele keuzes gemaakt hebben. Dat is echter niet altijd mogelijk, omdat de techniek soms een bepaalde oplossing afdwingt. Een voorbeeld daarvan is de aansturing van een printer. Je kunt niet zomaar variëren op de code daarvoor, dus kun je die code ook niet monopoliseren. Daarnaast wordt er steeds meer gebruik gemaakt van open source software, waardoor de kans toeneemt dat programma’s hetzelfde gedrag vertonen. Of deze software rekening houdt met al die juridische aspecten, weet ik niet. Natuurlijk is het zo dat een deskundige zich door deze tool kan laten bijstaan, maar het kan nooit een rechter vervangen."

De naam Birthmark is voortgekomen uit de vergelijking met bijvoorbeeld een moedervlek op een baby. Deze zal altijd hetzelfde blijven waardoor de baby altijd te herkennen is. Met een Javaprogramma is aangetoond dat de software goed werkt tegen plagiaat. Alle resultaten worden begin november bekend gemaakt op een conferentie in Atlanta.