2min Devices

Tien minuten telefoneren kan leiden tot kanker

Veel bedrijven en instanties discussiëren over de kwestie of de mobiele telefoon schadelijk is voor de gezondheid. Volgens een onderzoek door het Weizmann Instituut voor Wetenschap uit Israël is dit daadwerkelijk het geval.

Tien minuten telefoneren kan leiden tot kankerSlechts tien minuten telefoneren via een mobiele telefoon zou genoeg zijn om chemische veranderingen in de hersenen te veroorzaken. Wetenschappers waarschuwen dat de kans op kanker wordt vergroot.

Een studie van het instituut heeft uitgewezen dat een lage hoeveelheid aan straling van de normale draadloze telefoons (handsets) het proces van celdeling kan verstoren, waardoor de groei van tumoren gestimuleerd kan worden.

Hoewel de onderzoekers geen direct bewijs hebben gevonden dat signalen van gsm’s schadelijk zijn, bewijst dit onderzoek dat dit wel degelijk mogelijk is. Meerdere onderzoeken die uitgevoerd zijn om het gebruik van gsm’s te verbinden met hersentumoren hebben meestal niets opgeleverd. Er werd nooit een verband gevonden tussen de groei van het aantal mensen met kanker en het gebruik van de mobiele telefoon.

Sinds de uitvinding van de mobiele telefoon is men ervan uitgegaan dat de apparaten veilig zijn. Dit vanwege het feit dat een mobiele telefoon zo weinig straling uitzendt dat de hersenen niet ‘verhit’ kunnen worden en daardoor beschadigd raken.

De nieuwe studie toont echter aan dat "hitteloze’ straling toch een risico kan vormen. In een laboratorium hebben de onderzoekers cellen van mensen en ratten blootgesteld aan straling van 875 MHz. Deze frequentie wordt veel gebruikt door mobiele telefoons. De straling bleek in tien minuten chemische signalen binnen de cel te veroorzaken, ook al zijn deze stralen zwakker dan die van een handset. De chemische signalen hebben volgens de wetenschappers invloed op de deling van cellen.

De onderzoekers beweren nog een andere manier te hebben gevonden om aan te tonen dat mobieltjes schadelijk zijn voor de gezondheid. "Het feit dat cellen reageren op straling van mobiele telefoons zonder temperatuurschommelingen is zeer belangrijk," aldus Dr. Rony Seger, één van de onderzoekers.

Bron:China Daily