2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

HD DVD en Blu-ray zijn onderhand al bezig het tweede jaar te voltooien dat zij op de markt zijn. De Chinese overheid begint echter met het ontwikkelen van haar eigen formaat voor high definition discs.

Chinese universiteiten, overheidsinstellingen en een Chinese firma die gespecialiseerd is in videoformaten hebben de CH-DVD ontworpen. CH-DVD staat voor China High definition DVD, zoals de naam wellicht al doet vermoeden.

China heeft zelf al contact gezocht met het DVD Forum, een vereniging die DVD en HD DVD onder haar hoede neemt. Blu-ray wordt door het DVD Forum niet onderhouden. Hieruit kan dus opgemaakt worden dat er een aantal overeenkomsten kunnen zijn tussen de CH-DVD en de HD DVD. Het blijkt dat het zo is dat beide schijfjes dezelfde specificaties hebben. Daarnaast blijkt ook dat HD DVD-spelers ook CH-DVD-schijfjes kunnen afspelen en de CH-DVD-spelers ook gewoon HD DVD’s kunnen afspelen.

De CH-DVD zal ook zeer veel aandacht besteden aan het beveiligen van de schijfjes, het illegaal maken van kopietjes zou hierdoor vele malen moeilijker moeten worden. Iets wat een grote stap is voor een land als China, dat bekend staat vanwege de vele videopiraterij.

Of het nieuwe schijfje van Chinese afkomst werkelijk iets zal veranderen aan de strijd tussen HD DVD en Blu-ray is nog onduidelijk. Het is zelfs mogelijk dat het enkel in Azië uit zal komen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het schijfje niet uit zal komen voor het jaar 2008.