2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Toshiba heeft vandaag eindelijk de Blu-ray-standaard omarmd, meer dan één jaar nadat haar eigen HD-DVD het moest afleggen tegen Blu-ray. Het lijkt er echter op dat Toshiba alsnog winst zal maken met haar HD-DVD-technologie.

Toshiba heeft heel lang geprobeerd haar HD-DVD-standaard door te drukken, maar het was Sony dat de strijd overleefde en het was dan ook te verwachten dat uiteindelijk iedereen Sony’s standaard in gebruik zou gaan nemen. En dat is ook wat Toshiba gedaan heeft, al heeft het daar zeker haar tijd voor genomen.

Het bedrijf kondigt nu aan dat het standalone Blu-ray-spelers en inbouwmodules voor pc’s gaat bouwen tegen het eind van 2009. Om te bewijzen dat het bedrijf definitief heeft gekozen voor Blu-ray, heeft het zich ook lid gemaakt van de Blu-ray Disc Associaten. Die organisatie is verantwoordelijk voor de doorontwikkeling en promotie van de standaard.

Toch is HD-DVD geen volledige mislukking voor Toshiba. In China is er namelijk nog een andere speler op de markt, de China Blue Hi-defintion Disk (CBHD), daar een directe concurrent van Blu-ray. De CBHD werd namelijk ontwikkeld op basis van de HD-DVD-technologie die Toshiba dus nog steeds geld opbrengt.

Toshiba strijkt op die manier een deel van de winst op en als je weet dat in China maar liefst drie keer zoveel CBHD’s verkochten worden als Blu-rayschijfjes, dan tikt dat aardig aan. De belangrijkste reden van het succes is de prijs van de CBHD. Een CBHD kost namelijk net zo veel als een DVD, maar de CBHD geniet ook de steun van de Chinese overheid. Omdat de CBHD een lokaal product is, brengt dat veel geld in het laatje voor de regering, in tegenstelling tot Blu-ray, dat de overheid enkel geld kost aan royalties.