1 min

Tags in dit artikel

, ,

De hacker Petko Petkov maakt bekend dat gecomprimeerde PDF-bestanden Windows in z’n geheel kunnen aantasten. Het enige wat nodig is, is een besmet PDF-bestand of een website die er één bevat. Het probleem is ontdekt met Adobe Reader 8.1 voor Windows XP, alle andere versies bevatten het lek waarschijnlijk ook.

Beveiligingsdeskundige Andrew Storm zegt dat PDF al langere gebruikt wordt door hackers, dan enkel met specifieke versies. Het lek dat nu is gevonden ligt in de algemene architectuur van Adobe Reader. Bedrijven moeten nu extra voorzichtig zijn omdat werknemers vaak klakkeloos een PDF-bestand openen. De code van het lek wil Petkov niet vrijgeven totdat Adobe het lek gedicht heeft.

Petkov heeft deze maand al drie veiligheidslekken gevonden. Op twaalf september heeft hij een bug gevonden in de Apple Quicktime media player waardoor hackers bij Firefox schadelijke software kunnen installeren. Mozilla heeft dit lek gedeeltelijk gedicht, maar legt de verantwoordelijkheid bij Apple.

Dinsdag 18 september ontdekte Petkov ook een fout in Windows Media Player waardoor surfers kwetsbaar worden voor Internet Explorer-bugs, ook als je Firefox of Opera gebruikt. Microsoft is bezig met de fout te repareren.