De overheid van Uruguay is de eerste klant die een grote order aan OLPC’s heeft geplaatst. 100.000 OLPC’s moeten hun weg vinden naar kinderen van zes tot en met twaalf jaar.

Het project wilde aanvankelijk kinderen in ontwikkelingslanden een laptop aanbieden voor 100 dollar per stuk, echter is deze prijs bijna verdubbeld nu de laptop 188 dollar kost. Nog steeds staat de laptop als de 100 dollar laptop bekend, maar ook als de XO laptop.

Nicholas Negroponte, oprichter van het project, prees Uruguay vanwege het feit dat Uruguay het eerste land is dat concrete plannen maakt om kinderen en leraren van laptops te voorzien. Andere landen moeten volgens hem een voorbeeld stellen aan Uruguay. Miguel Brechner, directeur van het educationele en technologische project Ceibal, verklaarde dat de 100.000 bestelde pc’s slechts een start zijn en dat Uruguay later 300.000 laptops zal bestellen om de rest van het land te voorzien.

Amerikanen kunnen nog steeds deelnemen aan het "Give 1 Get 1"-programma waar men een OLPC voor zichzelf kan kopen. Men moet dan echter ook een OLPC voor een ander kind in Afghanistan, Cambodja, Haïti of Rwanda kopen.