2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft heeft deze week laten weten dat het haar PlaysForSure certificering voor mediaspelers en muziekdiensten laat vervallen en voortaan alleen nog maar Certified for Windows Vista certificaten zal toekennen aan apparaten. Volgens kenners is de verwarring hierdoor compleet, omdat mediaspelers met de nieuwe certificering ook op XP zullen werken, terwijl de titel van het certificaat anders doet vermoeden.

Microsoft hanteerde het PlaysForSure certificaat lange tijd voor muziekdiensten en mediaspelers die door Microsoft zelf uitgebreid getest zijn op compatibiliteit met Microsofts besturingsystemen en muziekformaten. Klanten die een dergelijk product aanschaffen of een dienst gebruiken kunnen er daardoor zeker van zijn dat hun product werkt met de andere apparaten en diensten die de certificering hebben gekregen.

Het PlaysForSure initiatief stond echter al enige tijd ter discussie, omdat Microsofts eigen Zune speler niet in het initiatief opgenomen was. Nu blijkt waarom dat is, want Microsoft heeft besloten om het PlaysForSure certificaat te laten vervallen ten faveure van het Certified for Windows Vista certificaat. Dit certificaat bestond al langere tijd en is veel breder dan het PlaysForSure certificaat. Microsoft gebruikt het namelijk voor allerhande producten, zoals beeldschermen, camera’s, printers, software en andere hardware en randapparatuur.

Kenners vinden de keuze van Microsoft echter van weinig inzicht getuigen, het nieuwe certificaat zou alleen maar voor meer verwarring zorgen. Zo laat analist Michael Gartenberg op de weblog van Jupiter Research weten consumenten nu niet meer waar ze aan toe zijn. Volgens hem is de Zune al gecertificeerd volgens het nieuwe certificaat, maar content van de Zune werkt niet op andere apparaten. Ook doet het woord Vista in de titel van het certificaat vermoeden dat de producten alleen nog maar geschikt zijn voor Windows Vista, terwijl veel producten ook nog onder XP zullen werken.

Ook de website Wired.com heeft een duidelijke mening over de keuze van Microsoft. "De PlaysForSure certificering was al onduidelijk, omdat er twee verschillende soorten waren, maar de nieuwe situatie maakt het er niet beter op. Muziek die je downloadt van diensten met het certificaat werken bijvoorbeeld niet op een iPod, terwijl de iPod juist wel weer werkt met Vista", aldus Eliot Van Buskirk van Wired.com.

Meer over Certified for Windows Vista is hier te vinden