De afgelopen feestdagen waren een absoluut rampperiode voor de Amerikaanse muziekindustrie. Producers en uitgevers zetten het jaar in met een verkoop die liefst 21 procent lager lag dan vorig jaar.

In de periode van Thanksgiving tot Kerstmis werden 83,9 miljoen muziekalbums verkocht, dat zijn 21,4 miljoen exemplaren minder dan vorig jaar. De muziekindustrie trekt dan ook aan de alarmbel. Een daling van 20 procent is niet langer een dipje, maar een serieus probleem. Reeds in augustus trok de RIAA al eens aan de alarmbel. Uit cijfers bleek toen dat 11,6 procent minder multimediamateriaal verkocht werd en dat terwijl er evenveel films verkocht worden en zelfs meer games.

De enige die echt kan vieren dit jaar is rijzende ster Josh Groban. Zijn kerstalbum werd het afgelopen jaar 3,5 miljoen keer verkocht. Het album werd daarmee het best verkopende album van het hele jaar. Bovendien is "Noël" het eerste kerstalbum ooit dat vijf weken aan een stuk de verkoopcijfers aanvoert. In haar vijfde week ging het album 757.000 keer over de toonbank.