min

Tags in dit artikel

, , ,

Er is nieuwe informatie bekend over de GeForce 9600GT. Deze mid-range kaart wordt de allereerste kaart van Nvidia in de GeForce 9 serie. De 9600GT is gebaseerd op de D9M core die gebakken is op een 65 nm-procedé. De kaart moet ongeveer rond februari het licht gaan zien.

Standaard gaat de kaart uitgerust worden met een kloksnelheid van 650 MHz op de core. Het geheugen moet gaan draaien op 1,8 GHz en de shaders krijgen een snelheid mee van 1625 MHz. Er is vooral een grote verandering ten opzichte van de G84 core wat betreft de geheugen-interface. De D9M heeft namelijk een geheugen-interface van 256 bits en dat maakt het samen met de snelheid van het geheugen mogelijk dat er een geheugen bandwidth van 57,6 GB/s mogelijk is. De textures moeten gevuld worden met een snelheid van 20,8 biljoen pixels per seconde.

De 9600GT heeft als voordeel dat het DirectX 10.1 ondersteund. De kaart zal ook alle andere hedendaagse toevoegingen krijgen. Namelijk ondersteuning voor Shader Model 4.0, OpenGL 2.1 en PCIe 2.0. Nvidia heeft ook laten weten dat deze kaart de "Quantum Effects physics processing engine" gaat ondersteunen.

Mocht men willen upgraden naar een 9600GT dan moet er wel rekening worden gehouden met de stroomvoorziening. Nvidia claimed dat er een 400 watt voeding nodig is die 26 ampère op de 12 Volt-lijn moet kunnen geven. Daar komt ook bij kijken dat er een 6-pins pci-express aansluiting nodig is om de kaart van haar stroom te kunnen voorzien.

De kaart van Nvidia ondersteund ook HDCP, net zoals andere nieuwe kaarten van Nvidia. Nvidia heeft nog niet alle details gepubliceerd. Er is namelijk op dit moment nog niet bekend hoeveel shaderprocessors er aanwezig zullen zijn op de kaart. Ook wil Nvidia nog niet wat bekend maken over de prijs. Het bedrijf liet wel weten dat de kaart ongeveer twee keer zo snel moet zijn als de 8600GT.