1 min

Tags in dit artikel

,

Gisteren is een nieuwe supercomputer onthuld met de naam HECToR. Het rekenmonster heeft de rekenkracht van 12.000 desktopcomputers en is in staat om 63 miljoen berekeningen per seconde te verwerken.

Door deze fenomenale rekenkracht zijn wetenschappers in staat om verschillende baanbrekende onderzoeken te voeren, gaande van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen naar de evolutie van de opwarming van de aarde.

De machine wordt gehuisd in het geavanceerde technologiecentrum van de Schotse ‘University of Edinburgh’. "HECToR laat ons toe om onderzoek te doen dat op geen enkele andere manier mogelijk is. We willen de grenzen van de kennis weer wat verder leggen", aldus Jane Nicholson, lid van de overkoepelende organisatie van wetenschappers.

HECToR, wat staat voor High-End Computing Terascale Resource, behoort tot één van de krachtigste supercomputers van Europa, maar moet nog altijd onderdoen voor de BlueGene/L, die nog altijd wordt aanzien als de krachtigste van de wereld. De computer werd gemaakt door het Amerikaanse Gray Inc.