1 min

Tags in dit artikel

, ,

Een nieuwe supercomputer heeft zich geplaatst in het rijtje van de 500 snelste supercomputers ter wereld. In Frankrijk is de opdracht gegeven een supercomputer te leveren met een capaciteit van meer dan 43 teraflops (43.000 miljard bewerkingen per seconde). Deze supercomputer behoort straks tot de vijftien meest krachtige computing-systemen ter wereld en tot de top vijf van supercomputers in Europa.

De supercomputer is eigendom van het Centre de Calcul Recherche et Technologie (CCRT) en wordt beschikbaar gesteld voor grootschalige onderzoeken in de wetenschappelijke en industriële sector, op met name het gebied van luchtvaarttechniek, energie, biowetenschap en milieu. Het systeem wordt vooral gebruikt door leden van het CCRT, inclusief de French Atomic Energy Authority (CEA), Electricité de France (EDF) en andere bedrijven.

De nieuwe supercomputer bestaat uit een cluster van Bull NovaScale-servers met Intel-processoren. Het cluster wordt geïntegreerd met de computing-omgeving van de CEA om zo een van de grootste wetenschappelijke computing-infrastructuren te creëren.