2min

Tags in dit artikel

De Academie van Wetenschappen in Beieren heeft IBM de opdracht gegeven om een supercomputer te bouwen. De SuperMUC zal in 2012 voltooid moeten zijn en dan beschikken over een rekenkracht van 3 petaflops, hiermee zal deze SuperMUC de snelste ter wereld zijn.

De zogeheten SuperMUC zal voorzien zijn van 1400 Xeon-processoren die draaien op System X iDataPlex-servers van IBM. Ook zal er gebruik worden gemaakt van een nieuw soort koelsysteem, Aquasar, met dit systeem worden de processoren gekoeld met warm water. Volgens IBM zou dankzij deze nieuwe manier van koelen 40 procent aan energie worden bespaart. De computer wordt gebouwd op kosten van de Duitse overheid en de staat Beieren, naar schatting zullen de kosten van deze super computer rond de 83 miljoen euro liggen. Het systeem wordt onderdeel van het PRACE-initiatief, hierdoor kunnen Europese onderzoekers straks gebruik maken van high-performance computing.

Tot nu toe is de Chinese supercomputer Tianhe-1A nog de snelste ter wereld, deze computer beschikt over een rekenkracht van 2,57 petaflops, wat staat voor 2,57 miljoen miljard berekeningen per seconde. De VS staan op de tweede plaats met de supercomputer Jaguar van Cray die een rekenkracht heeft van 1,76 petaflops. Toch lijkt het erop dat de VS de eerste plaats in 2012 opnieuw gaat veroveren, zij hebben namelijk gepland om in 2012 twee supercomputers te hebben die elk een rekenkracht hebben van 20 petaflops. Een van deze supercomputers wordt gebouwd door IBM en zal geplaatst worden in het Lawrence Livermore National Laboratory, de tweede super computer zal geplaatst worden in het Oak Ridge National Laboratory. Het is dus onduidelijk hoelang Duitsland op de eerste plaats zal staan met haar SuperMUC, maar de verwachting is vrij kort.