2min

Tags in dit artikel

, , ,

Ingenieurs van de Universiteit van Washington hebben een nieuwe contactlens ontwikkeld die net als gewone contactlenzen op het oog gedragen moeten worden. Enige verschil is dat deze lens voorzien is van elektronische circuits en lichtjes, waardoor de lenzen in staat zijn het menselijke oog te voorzien van informatie die het oog anders zelf niet zou kunnen doorgeven aan de hersenen.

"Het is uiteindelijk de bedoeling dat we mensen informatie kunnen laten zien die door de lens bewerkt is. We zijn nog lang niet in de fase, maar we komen alvast dichter bij ons doel", aldus Babak Parviz, professor aan de Universiteit van Washington. Het aantal mogelijke gebruiksdoeleinden voor dit soort lenzen is eindeloos. Gaande van simpele heads up-displays voor in je auto tot complexere systemen in vliegtuigen of zelfs technologieën die het zicht van een soldaat er meer laten uitzien zoals een videogame, zodat deze later niet ten onder gaat aan de gevolgen van zijn trauma’s, opgelopen tijdens de oorlog.

De definitieve versie van de lens zal zijn stroom halen uit een combinatie van de kracht van radiogolven, maar ook uit zonne-energie. De elektronische circuits in het prototype van de lens zijn enkele nanometers dik en niet breder dan één duizendste van een menselijk haar. Voorlopig hebben de onderzoekers geen neveneffecten van het gebruik van de lens ontdekt. Ze hebben de lens aangebracht voor periode van twintig minuten bij een konijn en het dier ondervond geen neveneffecten.

[center]Links zien we een volledig afgewerkte lens, rechts zien we een konijn dat het prototype draagt[/center]