min

Tags in dit artikel

, , , ,

Over de hele wereld zijn er miljoenen mensen (deels) blind. Veel van hen hebben het zicht verloren tijdens een ongeluk. Daar kan verandering in komen want er is een baanbrekend apparaat uitgevonden dat blinden weer gedeeltelijk hun zicht kan teruggeven.

Neurochirurg Kenneth Smith, M.D., van de Saint Louis University School of Medicine zegt dat dit de eerste stap is naar een oplossing waarbij mensen kunnen zien zonder ogen. "They are really seeing. The brain is getting impulses just like when you and I see.", aldus K. Smith.

Een camera die in de oogkassen is geplaatst, staat direct in verbinding met een kleine computer en de hersenen. De computer zendt elektrodes naar de hersenen via een een draad. Zo krijgen patiënten gedeeltelijk licht en buitenste punten van een voorwerp te zien.

Het grootste probleem van de operatie is dat er een infectie kan optreden op de plaats waar de draad het hoofd ingaat. Verder zal deze manier van zien alleen werken, als de patienten ooit al gezien hebben.
De operatie is nog niet officieel mogelijk in de Verenigde Staten, maar Dr. Smith zegt dat daar binnen vijf jaar verandering in moet komen.

Dit is overigens niet de eerste methode om blinden weer helpen te zien. Een aantal jaren geleden werd er een methode uitgevonden waarbij de hersenen met een computer in contact stonden. Op deze manier kreeg de patient een zwart vlak te zien. Op dit zwarte vlak werden de hoeken van een gebouw "geprojecteerd" die te zien waren als punten (dots).

Meer hierover is te vinden op News 14 Carolina